Lyhennetty maalaus

Tämä maalaus on osa kolmen maalauksen sarjaa, jonka tein ehkä vuonna 1996. Tämä ei löydy galleriasivulta. Suurikokoinen edelleen vaikka jouduin sitä oikeasta reunasta vähän lyhentämään puolisen metriä. Puurunko vioittui maalauksen takana kuljetuksen aikana ja siinä syy lyhentämiseen. Alla näkyy yksi kuva kaikista kolmesta ja siinä näkyy myös tämä maalaus täyspitkänä. Mitat ovat nyt 1,57 x 1,32 metriä. Maalaus on myös halkeillut etenkin oikeasta alakulmasta, joten tästä ei ikinä tule näyttelykelpoista. Mutta kelpaa omiin huoneisiin.

Alunperin taisin tehdä tämän johonkin yhteisnäyttelyyn, jonka teemana oli aika. Haluaisin löytää nuo kaksi pienempää osaa maalauksesta ja luulen niiden lymyävän alakerran varastossa. Niihin olisi hyvä maalata uudet maalaukset päälle. En tainnut missään vaiheessa olla tyytyväinen noihin kahteen pienempään osaan. Muistan, että keskimmäiseen suunnittelin maalaavani jonkin suuremman tumman alueen, koska se kuvallisesti sitä kaipasi. Ja edelleen se minusta siltä näyttää. Mutta se jäi silloin tekemättä, kun taisi olla kaikki tummat värit loppu ja seuraavan opintotuen saamiseen oli vielä pari viikkoa. Pitihän sitä rahaa ruokaankin säästää. Tästä voi päätellä, että joskus maalaukset näyttävät tietyltä puhtaasti käytännön syistä :D

Tässä maalauksessa yhtenä materiaalina oli vanha saksalainen painoväri! Siis jota normaalisti on käytetty vaikka julisteiden painamiseen. Jostain syystä niitä oli koululle ilmestynyt ja opettaja pohti yhtenä päivänä heittävänsä ne roskiin. Värinä ei valitettavasti ollut muuta kuin vaalean keltainen, mutta taisin käyttää neljä jättituubia tuohon ja pääasiassa levitin sitä puolen metrin mittaisella metallilastalla. Välillä maalasin suoraan tuubista. Kai sitä väriä ainakin litran verran meni pelkästään tähän yhteen pohjaan. Ja tumman punaista öljyväriä levitin kapealla metallilastalla. Tässä maalauksessa käytin myös spraypullosta maalaamista vähän. Jouduin tosin luopumaan siitä kun viereisessä maalaustilassa oleva opiskelijakaveri ei oikein tykännyt hajusta. Ja ihan syystä, koska pakenin itsekin ensimmäisenä ulos.

Muuten maalauksen lennokkuus, liike ja rytmi ovat tuossa hyvät. Ne olivatkin tärkein tavoite tässä teoksessa. Joissain paikoin ison metallilastan luoma jälki on hienoa ja koska työskentelin nopeasti, niin värit eivät olleet ehtineet kuivua vielä ja siksi eri värisävyt paikoitellen sekoittuvat erikoisesti. Tunnelma maalauksessa tosin turhankin rauhaton nykyiseen makuuni.

Comments are closed.